Majoritatea femilor isi doresc sa fie cat mai confortabil si util procesul de indepartare a parului neplacut. La moda astazi este epilarea IPL. Totusi, in ciuda beneficiilor pe care le aduce epilarea IPL atat din punct de vedere a rezultatelor obtinute, dar si a investitiei financiare pe termen lung, multe persoane ezita inca sa apeleze la aceasta metoda din lipsa de informatii. Laurentiu Vladau, medic specialist dermatolog in cadrul Clinicii de dermatologie Hebra, ne-a spus care sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stim despre indepartarea cu efect prelungit a parului nedorit de pe corp cu ajutorul luminii intens pulsate.
Tratamentul IPL a devenit in ultimii ani una din metodele preferate de indepartare a parului nedorit de pe corp datorita rezultatelor pe care le aduce – intr-un timp relativ scurt si cu riscuri minim. Procedura utilizeaza un fascicul de lumina intens pulsat pentru a indeparta parul nedorit. Practic lumina tinteste cromoforul, pigmentul din firul de par, iar caldura generata distruge foliculul pilos, inhiband cresterea viitoare a parului.
Tratamentul IPL functioneaza pe acelasi principiu cu care imbracamintea neagra absoarbe caldura intr-o zi de vara, fata de imbracamintea alba care o reflecta. Fascicul de lumina absorbit de pigmentul din firul de par se transforma rapid in caldura, care ucide foliculul pilos, a explicat specialistul dermatolog.
Iata cele mai importante lucruri despre acest tratament:
Reactii adverse posibile. Dupa tratamentul IPL in unele cazuri apare o usoara sensibilitate si inrosirea pielii in zonele tratate, insotite eventual de umflaturi foarte usoare. Disconfortul poate fi atenuat prin aplicarea unui gel antiseptic calmant cu efect de racire, urmand ca aceste reactii sa dispara in decurs de una, maxim doua zile.
Beneficiile IPL pentru indepartarea parului
Exista o serie de avantaje ale alegerii IPL pentru indepartarea parului in locul altor metode. In primul rand, dispozitivele folosite sunt foarte eficiente si pot acoperi rapid suprafete mari, astfel incat, in mod normal, tratamentul pentru un singur picior poate sa dureze aproximativ 10-15 minute. Un alt avantaj este acela ca parul nu trebuie lasat sa creasca intre sedinte, acesta putand fi indepartat cu ajutorul lamei – ceea ce este, de altfel, si recomandat, a spus medicul.
Pe masura ce sedintele sunt efectuate se va observa reducerea treptata a cresterii parului. Odata obtinut rezultatul dorit, vor fi necesare tratamente de intretinere – insa timpul dintre sedinte va fi mai mare, pana la un an.
Utilizarea de medicamente.
Este recomandata intreruperea oricarui tratament cu medicamente care provoaca fotosensibilitate cu cel putin o saptamana inainte.
In aceasta categorie intra anumite antibiotice, deci in cazul in care este tratata o infectie, procedura IPL ar trebui sa mai astepte o perioada. De asemenea, sunt de evitat si substantele active puternice, cum ar fi retinoizii si acizi hidroxilici alfa, care pot face pielea mai vulnerabila la soare si iritatie in timpul perioadei de tratament. In cazul in care este urmat un anumit tratament medicamentos, este indicat ca medicul sa fie consultat in prealabil cu privire la efectuarea unei proceduri IPL, a recomandat specialistul.
Pregatirea pielii de tratament.
Inainte de procedura este necesar ca parul sa fie indepartat cu lama, astfel incat fasciculul de lumina sa atace direct radacina firului, si nu orice fir de par aflat la suprafata pielii. Este interzisa folosirea epilarii cu ceara sau a epilatorului cu o luna inainte de sesiune deoarece radacina trebuie sa ramana intacta pentru ca tratamentul sa aduca rezultatele dorite.
Cand apar rezultatele mult asteptat.
Fiecare om este diferit, astfel ca numarul de sesiuni necesare pentru a vedea rezultate multumitoare variaza de la un individ la altul.
Tratamentul IPL functioneaza atunci cand firul de par se afla in ritmul de crestere activa. Cum diferite parti ale corpului au rate de crestere diferite, poate dura mai mult sau mai putin pana apar rezultate vizibile, insa majoritatea clientilor au nevoie, in medie, de sase pana la opt sedinte de tratament, a mai spus medicul.