Platforma de cursuri medicale online

Nu sunteti logat

×

Logare in site

Ai uitat parola? Nu ai cont inca? Inregistreaza-te!
×

Contact

Suport tehnic 0757.048.738

  Studiu: Francezii au incredere in eficienta medicamentelor homeopatice

  Autor: Rusen Anca

  In contextul mediatic activ privind homeopatia, laboratoarele homeopatice au procedat la o analiza la zi privind raportarea francezilor la medicamentele homeopatice. Astfel, 2.000 de francezi au fost intervievati online intre 23 si 26 octombrie 2018, constituind un esantion reprezentativ al populatiei franceze in varsta de 18 ani si peste, conform metodei cotei aplicate sexului, varstei, regiunii, gradului de aglomerare si ocupatiei individului pe baza datelor din recensamantul INSEE.

  Astazi, au fost facute publice si raspunsurile in urma sondajului realizat de institutul Ipsos.

  Iata cele 3 constatari ale studiului:

  Medicamentele homeopatice sunt ancorate in practicile de sanatate ale francezilor.

  Astfel, 3 francezi din 4 (75%) au astazi o buna impresie despre medicamentele homeopatice. Daca astazi exista tratamentele „naturale” precum vitaminele si mineralele (87%), „remediile bunicii” (85%), uleiuri esentiale (82%) care beneficiaza de cea mai buna imagine, francezii evalueaza pozitiv medicamentele homeopatice, situandu-le chiar dupa medicamentele conventionale (tip paracetamol, ibuprofen). In practica, 3 francezi din 4 (75%) au urmat cel putin un tratament homeopatic in cursul vietii si majoritatea (58%) au urmat un tratament homeopatic de mai multe ori deja. Astfel, utilizarea homeopatiei este un reflex inradacinat in practicile franceze de sanatate: ei o folosesc in medie timp de 14 ani si aproape 1 din 2 francezi (43%) il foloseste de mai bine de 10 ani.

  A doua constatare a studiului este aceea ca francezii au incredere in eficienta medicamentelor homeopatice

  In urma studiului, 72% dintre francezi au declarat ca medicamentele homeopatice pe care le-au folosit ultima oara au avut efecte pozitive asupra problemei de sanatate pentru care le-au luat si 74% considera azi ca medicamentele homeopatice sunt eficiente. Practic, astazi, majoritatea francezilor recurg la homeopatie pentru tratarea unei probleme de sanatate inca de la primele simptome (70%). Si 1 din 2 francezi (50%) declara ca ultima oara a folosit medicamente homeopatice pentru un tratament de fond de cel putin cateva saptamani.

  Medicamente homeopatice utile in asociere cu medicamente conventionale.

  Astfel, pentru 7 francezi din 10, medicamentele homeopatice trebuie sa faca parte din solutiile terapeutice oferite pacientilor pentru a se ingriji si sunt complementare medicamentelor conventionale. De asemenea, 83% dintre francezi considera ca este legitim ca un medic sa prescrie un tratament complementar homeopatic in plus fata de tratamentul conventional pentru anumite probleme de sanatate. O terta parte considera ca este «complet legitim».

  Ce isi doresc francezii?

  Pentru viitor, majoritatea francezilor si-ar dori ca medicii sa prescrie mai des medicamente homeopatice asociate medicamentelor conventionale (58%).

  Referitor la posibilele consecinte ale recomandarii din partea Inaltei Autoritati de Sanatate privind rambursarea medicamentelor homeopatice, 74% dintre francezi se opun la scara larga incetarii rambursarii medicamentelor homeopatice si 1 din 2 francezi (46%) se opune in totalitate.