The Economist Intelligence Unit a lansat prima faza a studiului “Standardizarea politicilor publice pentru controlul cancerului pulmonar in Europa”, in cadrul Forumului European de Cancer cu tema “Changing the Future of Cancer in Europe” gazduit de MSD, pe 4 decembrie, la Bruxelles.
Conform studiului, la nivelul Europei exista o serie de disparitati alarmante cu privire la rezultatele obtinute la pacientii cu cancer pulmonar, in functie de tara de provenienta. Practic, doar doua din cele 13 tari analizate in prima faza a studiului au un plan national dedicat.
In Romania, rata de supravietuire la cinci ani – unul dintre indicatorii luati in considerare in analiza – pentru pacientii cu cancer pulmonar este printre cele mai scazute – doar 11%, fata de aproximativ 20% in Austria si Suedia.
Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca 387.913 europeni au decedat in cursul acestui an ca urmare a diagnosticarii cu cancer pulmonar. Aceste statistici alarmante sunt confirmate si de rezultatele preliminare ale studiului „Standardizarea politicilor publice pentru controlul cancerului pulmonar in Europa” realizat de The Economist Intelligence Unit (EIU) si lansat in cadrul Forumului European de Cancer, care a avut loc pe 4 decembrie la Bruxelles. La eveniment au participat reprezentanti ai autoritatilor din mai multe tari europene cu rol in luarea de decizii la nivelul politicilor publice, cadre universitare, medici specialisti, dar si reprezentanti ai pacientilor.
In cadrul studiului, sunt comparate politicile de sanatate publica din cele mai mari 13 tari ale Europei si modul in care este gestionat si implementat accesul pacientilor cu cancer pulmonar la tratamente personalizate. Conform rezultatelor preliminare, statele cu rezultate mai bune in tratarea cancerului pulmonar sunt tarile care au dezvoltat strategii de preventie eficiente, precum si politici de sanatate menite sa acorde acces pacientilor diagnosticati cu aceasta boala, in timp util, la tratamente inovatoare.
Finlanda, progrese remarcabile in preventia si tratarea cancerului pulmonar
Romania s-a regasit printre tarile cu cea mai scazuta rata de supravietuire la cinci ani pentru cancerul pulmonar. De asemenea, rezultatele fazei initiale a studiului au aratat si ca in ultimii 15 ani, cele mai multe cazuri noi de cancer pulmonar au fost inregistrate in Olanda, la polul opus situandu-se Suedia. In ceea ce priveste numarul de decese cauzate de aceasta boala, in top se afla Polonia, Olanda, Belgia, Marea Britanie si Grecia, insa, in ultimii ani, numarul acestora a scazut semnificativ. Finlanda este una dintre tarile care a inregistrat progrese remarcabile in preventia si tratarea cancerului pulmonar. Restul tarilor care au facut obiectul studiului, printre care si Romania, au evoluat foarte putin sau deloc in preventia acestei boli, in ultimii 15 ani.
Austria, Suedia si Norvegia sunt tarile cu cea mai ridicata rata de supravietuire la cinci ani pentru cancerul pulmonar, in timp ce in Romania si Marea Britanie este inregistrata cea mai scazuta rata de supravietuire la cinci ani.
Preventia si tratarea cancerului pulmonar sunt o prioritate strategica in tarile cu planuri si linii directoare de control in ceea ce priveste aceasta boala.
Luand in considerare faptul ca fumatul reprezinta principalul factor de risc pentru aparitia cancerului pulmonar, aproximativ 80% dintre cazurile inregistrate pentru aceasta boala fiind legate de fumat, programele de sanatate publica pentru controlul tutunului si renuntarea la fumat, inclusiv reglementarea tigarilor electronice, sunt de o importanta majora. Studiul arata ca Finlanda si Norvegia au facut pasi semnificativi in aceasta directie.
In ceea ce priveste tratamentul cancerului pulmonar, analiza EIU a avut in vedere daca si cum este administrat tratamentul corespunzator pacientilor diagnosticati cu aceasta afectiune, daca este disponibila sau rambursata testarea biomarkerilor, precum si daca terapiile inovatoare sunt disponibile in sistem compensat. In Romania, costul testarilor biomarkerilor validati este acoperit de catre companiile farmaceutice.
Doar Suedia si Polonia au un plan specific pentru preventia si tratamentul cancerului pulmonar sau o sectiune dedicata in cadrul Planului National de Control al Cancerului si numai patru tari – Austria, Franta, Romania si Grecia – si-au actualizat acest plan in ultimii cinci ani.
Doar jumatate dintre tarile analizate prin intermediul studiului – Belgia, Franta, Germania, Olanda, Polonia, Spania si Marea Britanie – deruleaza studii clinice pentru a investiga daca si cum pot fi implementate programe de screening pentru cancerul pulmonar.
“Rezultatele preliminare ale studiului nostru indica o serie de oportunitati pentru Romania, cum ar fi imbunatatirea calitatii planului national de control al cancerului, mai ales prin asigurarea componentelor financiare si de implementare, transformandu-l dintr-un document aspirational intr-un adevarat plan operational. Desi cancerul pulmonar reprezinta principala cauza de mortalitate in randul barbatilor diagnosticati cu cancer si se situeaza pe locul 4 in randul femeilor, planul national de cancer nu se concentreaza in mod explicit asupra acestui tip de cancer, nu are o sectiune specifica pentru preventia si tratamentul cancerului pulmonar. Tot printre punctele slabe ale Romaniei se numara si faptul ca rata de supravietuire la cinci ani pentru cancerul pulmonar este printre cele mai scazute, comparativ cu restul tarilor analizate, in jur de 11%,fata de aproximativ 20% in Austria si Suedia. Romania trebuie sa se concentreze in continuare pe implementarea de politici menite sa reduca mortalitatea prin cancer pulmonar”, a declarat Alan Lovell, Senior Associate, Health Policy and Clinical Evidence, EIU.
Conform comunicatului de presa trimis, acest studiu este compus din mai multi indicatori, fiecare dintre cele 13 tari fiind evaluate pentru progresele realizate in domeniul politicilor publice privind preventia si tratamentul cancerului pulmonar. Indicatorii sunt grupati in cinci domenii diferite – constientizare, preventie, screening, diagnostic, tratament si ingrijire, fiecare tara analizata primind un scor pentru fiecare indicator. Rezultatele studiului sunt menite sa sprijine decidentii politici si sa le ofere acestora o serie de recomandari pentru imbunatatirea politicilor publice. Una dintre concluziile acestei prime faze a studiului o reprezinta faptul ca tarile cu o evolutie semnificativa in domeniul politicilor publice au inregistrat progrese rapide in diagnosticarea pacientilor suspecti de cancer pulmonar.