Platforma de cursuri medicale online

Nu sunteti logat

×

Logare in site

Ai uitat parola? Nu ai cont inca? Inregistreaza-te!
×

Contact

Suport tehnic 0757.048.738

  Strungareata, motiv de bucurie sau de suparare

  Autor: Rusen Anca

  Strungareata, denumita in termeni medicali diastema, poate sa fie pentru unele persoane deranjanta, in timp ce pentru altele este un semn distinctiv care nu este deranjat. Pe scurt, unii oameni o apreciaza, altii nu o suporta. Ce este de facut atunci cand strungareata te indispune ne-a povestit medicul Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert.

  Ce este strungareata:

  Strungareata (diastema mediana) reprezinta un spatiu mai mare de 0,5 mm intre cei doi dinti frontali. Aceasta este de regula prezenta la copii si destul de rar la adulti. Desi primul impact este cel estetic, acest gol dentar fiind vizibil atunci cand vorbim sau zambim, diastema poate afecta, de asemenea, si vorbirea – in special pronuntarea literelor „s” si „t”. In astfel de situati este posibil ca strungareata sa devina o sursa de disconfort sau chiar de stres, mai ales in cazul adultilor.

  „Copiii sunt cei mai frecvent afectati de diastema, insa de multe ori in cazul lor problema este temporara si ar trebui sa se corecteze dupa ce dintii incep sa cada. La adulti insa, diastema este cel mai adesea permanenta si va necesita tratament pentru a elimina spatierea dintre dinti”, ne-a explicat medicul.

  Principala cauza, nepotrivirea dintre dimensiunea maxilarului si cea a dintilor

  “Cea mai frecventa cauza a strungaretei este nepotrivirea dintre dimensiunea maxilarului si cea a dintilor: fie dimensiunea maxilarului este prea mare pentru dinti, fie dintii sunt prea mici pentru maxilar”, a mai spus specialistul.

  In afara de o discrepanta de dimensionare, exista inca o serie de motive din cauza carora se pot forma lacune sau spatii intre dinti la cei mici.

  Iata si alte cauze ale strungaretii:

  Diastema tranzitorie. Diastema tranzitorie este intalnita la copii si reprezinta o etapa temporara, cand cei doi incisivi centrali ai micutului ies prea indepartati. Dupa eruptia dintilor vecini, insa, spatiul se inchide de la sine, prin presiunile exercitate de acesteia pentru a-si face loc pe arcada.

  Respiratia orala sau sugerea degetului. Ambele obiceiuri pot avea ca rezultat impingerea dintilor in fata, pe un arc de cerc mai mare si implicit aparitia unui spatier dentar.

  Aceasta este o situatie in care se recomanda cat mai devreme posibil tratamentul cu aparat dentar, deoarece la o varsta frageda maxilarele sunt mai maleabile. La adult o astfel de situatie poate produce parodontoza si este mult mai greu de tratat”, a mai spus medicul, Mihaela Dan.

  Diastema vera

  Diastema vera este produsa de frenul buzei superioare gros si jos inserat, un tesut fibros care vine de la buza superioara si patrunde intre dinti.

  “In astfel de cazuri acest fren trebuie sectionat printr-o mica incizie, extrem de simpla, efectuata cu anestezie locala. Vindecarea va avea loc foarte repede, deoarece acel tesut fibros actioneaza ca o perna elastica, ce impiedica alinierea dintilor chiar si cu aparat dentar sau produce ulterior recidiva”, explica specialistul.

  Dinti prea mici si maxilare prea mari

  Cand copilul mosteneste maxilarul de la un parinte si dintii de la celalalt, apar spatieri dentare intre mai multi dinti, nu numai intre cei doi incisivi centrali. Acest tip de microdontie se poate trata numai cu aparat dentar fix (bracketuri), nu si cu aparat dentar mobil.

  Anodotie (lipsa unor dinti din nastere)

  Cand incisivul lateral lipseste, intre caninii superiori vor aparea spatieri dentare, rezultate din excesul de spatiu produs de absenta unuia sau a doi dinti din fata.

  “In aceasta situatie exista doua variante de tratament ortodontic fix: fie se deplaseaza caninii langa incisivii centrali si se slefuieste varful lor pentru a arata ca niste incisivi laterali, fie se apropie incisivii centrali si se mareste spatiul pentru dintii lipsa, pentru a incapea ulterior (dupa 18 ani) un implant dentar”, spune medicul.

  In cazul adultilor, pe langa situatiile din copilarie lasate netratate, mai exista doua cauze importante care pot favoriza aparitia strungaretei:

  Parodontoza

  Cand gingia si osul se retrag, implantarea dintilor in os scade, iar dintii incep sa migreze, isi fac aparitia cu usurinta spatierile dentare. Tratamentul parodontal trebuie combinat cu tratamentul ortodontic pentru readucerea dintilor in pozitie normala.

  Extractii dentare

  Daca dintii extrasi nu sunt inlocuiti vreme indelungata cu implanturi sau lucrari dentare, dintii vecini migreaza spre locul ramas liber si astfel poate aparea strungareata. Aparatul dentar are rolul de a inchide diastema, dar si de a corecta pozitia dintilor, deoarece dintii inclinati nu primesc fortele in axul lor normal si pot favoriza retractia gingivala si parodontoza.

  In consecinta, exista mai multe posibile cauze ale aparitiei strungaretei si chiar daca aceasta problema nu este deranjanta din perspectiva estetica, ea ar putea insemna, de asemenea, ca muscatura nu functioneaza corect, ceea ce poate cauza noi probleme dentare: dinti ciobiti, carii. Primul pas care trebuie facut in cazul in care apare spatierea dintre dinti este vizita la medicul dentist, care va evalua cazul oferind o solutie ce corespunde nevoilor atat estetice, cat si financiare ale pacientului.