Platforma de cursuri medicale online

Nu sunteti logat

×

Logare in site

Ai uitat parola? Nu ai cont inca? Inregistreaza-te!
×

Contact

Suport tehnic 0757.048.738

  Sarurile de aluminiu din antiperspirante sunt sau nu periculoase?

  Autor: Rusen Anca

  Orice om foloseste antiperspirante zilnic, insa putini sunt cei care se gandesc ca unele pot fi de-a dreptul periculoase pentru sanatatea pielii. Explicatia consta in faptul ca antiperspirantele sunt aplicate in apropierea zonei mamare si contin ingrediente potential daunatoare, printre care si sarurile de aluminiu, exista o ingrijorare cu privire la o posibila legatura intre utilizarea lor si aparitia cancerului de san sau a altor boli grave.

  Sarurile de aluminiu sunt folosite ca antiperspirant inca din anul 1903 in marea majoritate a spray-urilor, stick-urilor si roll on-urilor de pe piata. Unul dintre cele mai controversate efecte adverse este acela al riscului de a dezvolta cancer mamar.

  „Sarurile de aluminiu sunt ingredientele active folosite in antiperspirante si actioneaza prin blocarea glandelor de transpiratie de sub brat. Astfel, ele impiedica transpiratia sa ajunga pe suprafata pielii si reduc mediul umed in care se inmultesc bacteriile ce favorizeaza aparitia de mirosuri. Desi eficacitatea acestor produse este clara si niciun studiu nu a demonstrat o legatura de cauzalitate directa intre ele si cancerul de san, in continuare utilizarea sarurilor de aluminiu in produsele cosmetice si de ingrijire ramane un subiect larg dezbatut”, a explicat medicul dermatolog Alina Suru, de la clinica Herba Dermatologie.

  Aceasta atrage atentia asupra faptului ca trebuie facuta diferenta dintre antiperspirante si deodorante, care reprezinta doua produse diferite. Primele au rolul doar a reduce mirosul corpului si nu contin saruri de aluminiu, ci doar parfum si compusi antibacterieni, in vreme ce antiperspirantele sunt menite sa amelioreze transpiratia.

  Posibile riscuri:

  Conform unor studii, majoritatea cancerelor de san se dezvolta in partea superioara a sanului – zona cea mai apropiata de axila, unde sunt aplicate antiperspirantele.

  “Studiile sugereaza ca substantele chimice din antiperspirante, inclusiv sarurile de aluminiu, sunt absorbite in organism cu usurinta, mai ales atunci cand pielea este proaspat epilata. In continuare, ele interactioneaza cu ADN-ul si pot produse modificari cancerigene in celule sau pot interfera cu estrogenul, hormonul feminin despre care se stie ca influenteaza cresterea celulelor asociate cancerului mamar”, a mai spus specialistul dermatolog.

  Care sunt principalele masuri de preventie

  Persoanele care sunt ingrijorate cu privire la sarurile de aluminiu din antiperspirante, dar nu doresc sa renunte la ele, pot opta pentru diminuarea expunerii prin folosirea unor produse cu concentratie mica de aluminiu, a deodorantelor fara aluminiu sau a altor metode de diminuare a transpiratiei (toxina botulinica, iontoforeza etc.).

  Astazi, pe piata sunt o multitudine de deodorante fara aluminiu. Totusi, trebuie retinut si faptul ca aluminiul exista in alimente, conservati alimentari, ambalaje, medicamente, cosmeticele fiind doar o sursa minora. De exemplu, piatra de alaun, foarte populara printre promotorii cosmeticelor naturale este, la randul ei, un compus natural al aluminiului.