Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) anunta demararea proiectului Implicarea comunitatilor locale in eliminarea Hepatitei C. Initiativa este structurata in mai multe etape si va include realizarea unor studii comparative la nivel regional (Romania, Bulgaria, Serbia si Macedonia), precum si campanii de informare si de testare pentru depistarea virusului hepatitic C in diferite comunitati locale.
In acest sens, APAH-RO a organizat pe 16 ianuarie, o conferinta regionala la care au participat reprezentanti ai autoritatilor nationale si locale din Romania si reprezentanti ai asociatiilor regionale de pacienti din Romania, Bulgaria, Serbia si Macedonia.
Printre temele abordate s-au numarat: provocarile majore de sanatate publica cu care se confrunta autoritatile locale; viziunea Romaniei cu privire la tratament; Planurile Nationale de Eliminare a Hepatitelor si progresul inregistrat in regiunea Balcani; perspectiva medicilor cu privire la abordarea europeana a eliminarii hepatitei C; screeningul si diagnosticarea hepatitei C in zonele rurale.
Am avut ocazia sa discutam aplicat despre eliminarea hepatitelor, intr-o abordare diferita. Conceptul de eliminare a hepatitelor pornind de la situatiile specifice identificate la nivelul comunitatilor locale poate contribui la accelerarea procesului de diagnosticare si includere in programul de tratament, astfel incat sa atingem tinta OMS de eliminare pana in 2030. Autoritatile locale, medicii din teritoriu si membrii unei comunitati stiu cel mai bine cu ce probleme se confrunta, fapt pentru care au posibilitatea de a veni mai rapid cu solutii pe care le pot implementa direct sau pe care le pot inainta autoritatilor centrale, a declarat Marinela Debu, presedinte APAH-RO.
Conferinta Implicarea comunitatilor locale in eliminarea Hepatitei C face parte dintr-un proiect mai amplu pe care APAH-RO intentioneaza sa il implementeze in acest an. Principalele elemente ale acestui proiect cuprind: un studiu comparativ privind strategiile nationale de eliminare a hepatitei C din Romania, Bulgaria, Serbia si Macedonia realizat de Dr. Adrian Pana. O platforma de comunicare care sa includa toti actorii pentru facilitarea dezbaterilor la nivelul reprezentantilor autoritatilor nationale, locale si regionale; un program educational care se va concentra asupra constientizarii riscurilor hepatitei C si asupra necesitatii testarii, in scopul eliminarii hepatitei C la nivelul comunitatilor locale; identificarea obstacolelor privind accesarea testarii pentru hepatita C si testarea a aproximativ 700 – 1.000 de persoane pana la sfarsitul lunii martie 2019 in comuna Cumpana, judetul Constanta; organizarea de intalniri lunare – sprijin si indrumare pentru cei diagnosticati.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), hepatitele virale B si C reprezinta provocari majore, afectand 325 de milioane de oameni. Aceste afectiuni genereaza cancer hepatic si provoaca anual 1,34 milioane de decese deoarece cel putin 60% din cazurile de cancer hepatic au la baza testarea tarzie, respectiv accesul la tratament pentru hepatitele B si C in stadii avansate ale bolii.
Hepatitele virale si complicatiile acestora reprezinta o povara disproportionata bolilor si o problema majora de sanatate publica in tarile din Europa de Est. Prevalenta relativ ridicata a acestora si tendintele crescatoare ale cirozei hepatice si a cancerului hepatic sunt principalele cauze care au dus la aceasta situatie. Acest profil epidemiologic este asociat cu utilizarea crescuta a serviciilor de sanatate, in special la nivel de spital si tratament, dublata de pierderea productivitatii, cresterea invaliditatii si deceselor premature, ceea ce duce la o crestere semnificativa atat a costurilor directe, cat si a celor societal, a spus Adrian Pana, expert in politici de sanatate.
Acesta a mai spus si ca principalele bariere in atingerea scopului Organizatiei Mondiale a Sanatatii de eradicare a hepatitelor virale sunt printre altele, ratele de vaccinare suboptimala pentru hepatita B, masurile de prevenire insuficiente impotriva transmiterii atat a hepatitei B cat si a hepatitei C, lipsa screeningului organizat la nivel populational la grupurile cu risc sporit, indisponibilitatea si disparitatile semnificative in accesul la servicii adecvate de diagnostic si tratament, ingrijirile de sanatate oferite fragmentat, subfinantarea serviciilor specifice pentru aceste boli, precum si politicile absente sau fara impact vizand eliminarea hepatitelor.
In ultimii ani, Romania a facut pasi importanti in ceea ce priveste diagnosticarea si tratarea pacientilor cu hepatita: incepand cu anul 2018, testele pentru hepatitele virale – atat cele pentru diagnosticare, cat si cele pentru monitorizare, sunt decontate de CNAS prin includerea in pachetul de baza la medicii de familie; autoritatile au amendat legislatia privind contractul cost-volum-rezultat (tratamentul fara interferon pentru pacientii cu hepatita C), oferind acces la tratament incepand cu gradul unu de fibroza si acces la toate terapiile din piata; viremia si fibroscanul sunt decontate in sistemul de spitalizare de zi – accesul la acest serviciu depinde de dotarile unitatilor medicale.
Este important sa continuam actiunile de testare, iar ca parte a acestui proiect vom incepe la nivelul comunei Cumpana, din judetul Constanta. Aici ne-am propus sa testam intre 700 – 1.000 persoane pana la sfarsitul lunii martie, a precizat Marinela Debu, presedinte APAH-RO.
In multe tari europene comunitatile locale participa la solutionarea unor probleme majore de sanatate publica, asa cum este si cea reprezentata de hepatita C. Cadrul de colaborare creat faciliteaza participarea tuturor partilor interesate: autoritati locale, comunitatea medicala, asociatii de pacienti, companii farmaceutice. Prin implicarea activa a factorilor de decizie la nivel local, comuna Cumpana are oportunitatea de a se numara printre primele comunitati din Romania care aspira sa elimine Hepatita C in viitorul apropiat, a precizat Mariana Gaju, primar al comunei Cumpana si Vicepresedinte al Consiliului Comunelor si Regiunilor din Europa.