Este total gresit sa crezi ca problemele dentare pe care le are copilul tau vor trece de la sine fiindca are dinti de lapte. Specialistii sustin ca o buna sanatate a dentitiei primare este esentiala pentru a pregati spatiul pentru dintii permanenti si pentru a asigura o vorbire si masticatie corecta.
Medicul Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Orto-Implant Expert, a explicat care sunt cele mai frecvente probleme dentare comune la copii dar mai ales cum se trateaza ele.
Sugerea degetului sau a suzetei
Copiii se nasc cu reflexul suptului, pentru ca astfel sa se poata hrani. Totodata, introducerea obiectelor in gura este pentru ei un mod de a cunoaste lumea inconjuratoare: cunosc textura, gustul, consistenta lucrurilor, iar in plus le ofera celor mici si un confort psihologic. Din pacate, daca sugerea degetului sau a suzetei persista dupa varsta de 2-3 ani, dintii vor fi impinsi in fata si uneori in sus, iar maxilarele vor fi impiedicate sa se dezvolte normal.
„Ca solutie, parintii pot incerca aplicarea de substante amarui pe deget, cotiere care sa impiedice copilul sa indoaie cotul pentru a duce degetul la gura in timpul somnului, precum si crearea unui mediu incurajator si relaxant din punct de vedere psihologic pentru cel mic. Metodele dure sunt de evitat, deoarece vor avea efect invers celui asteptat. Daca acesti pasi nu determina copilul sa renunte la sugerea degetului, dupa varsta de 5-6 ani un medic ortodont cu experienta va reusi sa rezolve cu succes problemele dentare aparute. Cu cat aparatul dentar este aplicat mai devreme, cu atat rezultatele vor fi obtinute mai rapid, fapt pentru care este recomandat ca acest pas sa nu astepte pana la schimbarea tuturor dintilor de lapte”, a spus medicul.
Caria dentara
Aparute la varste foarte mici (caria de biberon) sau mai tarziu, toate cariile au aceeasi cauza: contactul prelungit al alimentelor (inclusiv laptele) cu dintii. Alimentele permit inmultirea bacteriilor, care apoi vor produce acizi, ce vor scoate calciul din smaltul subtire al dintilor de lapte.
„Caria este o sursa de infectie care produce durere, dificultati de masticatie, pierderea precoce a dintilor etc., fiind de preferat evitarea ei indiferent de varsta. Pentru a preveni aparitia cariilor cel mic nu trebuie lasat sa adoarma cu biberonul in gura, trebuie evitate lichidele indulcite (nici macar ceai indulcit) si, cel mai important, trebuie ajutat sa se spele corect pe dinti”, a recomandat specialistul ortodont.
Pierderea precoce a dintilor
Fiecare dinte de lapte pastreaza spatiul pentru dintele permanent care il va inlocui. Daca din cauza cariilor sau a unor accidente unii dinti de lapte sunt extrasi (pierduti) mai devreme, ceilalti dinti vor migra, ocupand locul dintelui permanent – care fie va iesi stramb, fie va ramane blocat in os.
„Tratarea cariilor dintilor de lapte pentru a-i pastra cat mai mult pe arcada, pana cand vor cadea in mod natural, este de preferat in aceste situatii. Daca in ciuda tuturor eforturilor un dinte este pierdut, medicul ortodont poate aplica un mentinator de spatiu care sa impiedice micsorarea acestuia”, a completat medicul.
Introducerea limbii intre dinti in timpul vorbirii
Chiar daca vorbirea “peltica” poate parea la inceput ca da un farmec aparte micutului, persistenta ei poate crea dificultati de comunicare cu alte persoane, in special copii, precum si glume rautacioase. Insa, efectul medical cel mai important este acela ca limba, care este un muschi foarte puternic, va impinge dintii in sus si in fata, producand si dificultati de masticatie, pe langa aspectul inestetic.
„Parintii trebuie sa apeleze la serviciile unui specialist logoped care sa-l ajute pe cel mic cum sa pronunte corect sunetele. Ulterior, medicul ortodont va contribui la prevenirea agravarii problemelor dentare si corectarea celor aparute prin aplicarea unui aparat dentar”, a mai zis medicul.
Respiratia orala
Respiratia pe gura usuca dintii, favorizand aparitia cariilor (saliva are un rol protector prin substantele pe care le contine si prin efectul de spalare a dintilor), produce ingustarea maxilarului superior si impingerea in fata a incisivilor.
„In cazul respiratiei pe gura este necesare o consultatie ORL, care sa identifice si sa trateze cauza respiratiei orale (rinite, polipi, sinuzite, amigdalite, deviatii de sept nazal etc.) si tratamentul cu aparat dentar, pentru corectarea efectelor ortodontice”, a completat medicul ortodont.
In concluzie, trebuie sa ai mare grija de dintii copilului tau, chiar daca sunt de lapte. Numai in felul acesta vei putea sa-ti ajuti copilul ca in viata de adult sa aiba o dantura sanatoasa.