Platforma de cursuri medicale online

Nu sunteti logat

×

Logare in site

Ai uitat parola? Nu ai cont inca? Inregistreaza-te!
×

Contact

Suport tehnic 0757.048.738

  Pacient cu scleroza multipla a castigat in instanta dreptul la tratament gratuit

  Autor: Rusen Anca

  Un pacient cu scleroza multipla a dat in judecata Statul pentru a beneficia de tratamentul medical de care are nevoie si a castigat prin ordonanta presedintiala.

  Curtea de Apel Bucuresti a obligat joi, 17 ianuarie 2019, Guvernul Romaniei, Ministerul Sanatatii, CNAS si Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) sa-i acorde gratuit tratamentul necesar pacientului. Si de aceasta data, instanta a constatat ca autoritatile din sanatate nu au respectat termenul de 90 de zile prevazut atat de Directiva Consiliului 89/105/CEE, cat si de Ordinul ministrului Sanatatii nr. 861/2014, in care trebuia finalizata evaluarea medicamentului in vederea includerii pe lista de compensate. Cererea de evaluare a medicamentului a fost depusa la ANMDM la data de 23.07.2018 si trebuia solutionata pana cel tarziu pe 23.10.2018, dar acest lucru nu s-a intamplat.

  Cel mai probabil va exista un recurs din partea Statului Roman dar acesta nu va afecta sentinta pronuntata pe cererea de ordonanta presedintiala deoarece, potrivit legii, aceasta are caracter executoriu imediat, astfel ca pacientul va beneficia de tratament in perioada imediat urmatoare. Un potential recurs va fi judecat de instanta suprema in 2-3 ani. Din experienta proceselor similare castigate in anii anteriori casa de asigurari a pus efectiv in executare hotararea in aproximativ 1 saptamana. Noi am formulat cererea de executare vineri 18 ianuarie, a declarat avocatul Dan Cimpoeru, conform comunicatului de presa trimis de APCR.

  Din motive personale, pacientul a ales sa-si mentina anonimatul.

  Situatia nu este singulara, atrage atentia Cezar Irimia, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR), care spune ca la ANMDM sunt inregistrate cateva zeci de dosare de evaluare a unor medicamente inovative pentru tratarea unor boli grave (cancer renal, cancer urotelial, cancer pulmonar, colita ulcerativa, limfom Hodgkin) care au termenul depasit si nici nu se poate estima cand anume vor fi finalizate.

  Mai mult, sunt medicamente noi deja evaluate, cu recomandarea de includere neconditionata (pentru artrita reumatoida, limfom Hodgkin, artrita psoriazica, boala Crohn, colita ulcerativa, diabet zaharat), dar care nu au fost incluse inca pe lista de compensate, aprobata prin HG nr. 720/2008.

  In perioada 2014-2015, cu sprijinul Aliantei Pacientilor Cronici din Romania, 165 de pacienti diagnosticati cu cancer (melanom malign, adenocarcinom de prostata, neoplasm mamar, neoplasm pulmonar, adenocarcinom gastric, neoplasm ovarian, sarcom de tesuturi moi) si alte boli cronice (scleroza multipla, artrita idiopatica juvenila) si-au castigat dreptul la viata dand in judecata Statul roman.

  Astfel, prin 17 hotarari judecatoresti, pronuntate in cadrul procedurii ordonantei presedintiale, Curtea de Apel Bucuresti a obligat autoritatile responsabile sa asigure pacientilor reclamanti tratament gratuit cu medicamente inovative.

  In octombrie 2015, ca urmare a demersurilor noastre judiciare, majoritatea medicamentelor care au facut obiectul proceselor mentionate, au fost incluse pe lista medicamentelor compensate aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 720/2008, iar legislatia a fost modificata corespunzator. Dupa aceasta „experienta” – unica in Uniunea Europeana – am crezut ca, in sfarsit, autoritatile responsabile au inteles ca pacientii nu trebuie sa-si obtina tratamentul medical de la judecator, ci de la sistemul de sanatate! Din pacate pentru pacienti, lucrurile nu s-au schimbat. Statul roman ignora in continuare legislatia europeana in materie si nu este in stare sa-si respecte nici macar propriile sale reguli! La 16.01.2019, un pacient bolnav de scleroza multipla s-a judecat din nou cu Statul pentru a beneficia de tratamentul medical de care are nevoie si a castigat, a declarat Cezar Irimia, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania (APCR).