Lupusul este o boala complexa din cauza multitudinii si diversitatii simptomelor, cu un impact semnificativ asupra vietii sociale si activitatii profesionale a pacientilor.
In Romania, aproximativ 8.000 de persoane sufera de lupus, iar la nivel international aceasta boala afecteaza 5 milioane de oameni. Datele statistice, sustin ca la nivel global, lupusul afecteaza intre 40 si 100 de persoane la fiecare 100.000 de oameni.
Lupusul este o boala autoimuna cronica care provoaca inflamatie in intregul corp. Inflamatia observata la lupus poate afecta diferite organe si tesuturi din corp, inclusiv: articulatii, piele, inima, creier, rinichi. Aceasta boala poate fi severa si poate pune viata in pericol.
Specialistii sustin ca 70% dintre cazurile de lupus sunt reprezentate de Lupusul Eritematos Sistemic (LES), o afectiune cronica, autoimuna in care sistemul imunitar interpreteaza in mod eronat celulele, tesuturile si organele sanatoase ca fiind straine organismului si genereaza anticorpi care afecteaza unul sau mai multe organe interne. Boala este asociata cu o serie de simptome care pot fluctua in timp: articulatii inflamate si dureroase, oboseala debilitanta, febra, eruptii cutanate si leziuni ale organelor interne.
Nu exista un test unic pentru diagnostic
Diagnosticarea LES este destul de dificila, in medie sunt necesari patru ani si consultarea a trei medici diferiti inainte ca pacientilor sa li se stabileasca diagnosticul corect. Acest lucru se datoreaza faptului ca simptomele imita adesea caracteristicile altor afectiuni, variaza mult de la un pacient la altul si pot suferi modificari in timp. Mai multe tipuri de analize de sange sunt folosite in mod frecvent pentru diagnosticarea LES, dar, in prezent, nu exista un test unic pentru diagnostic.
Lupus este o boala autoimuna cronica care provoaca inflamatie in intregul corp. O boala autoimuna este o afectiune in care sistemul imunitar al corpului dumneavoastra este responsabil pentru inflamatia si defalcarea propriilor celule.
Poate provoca daune permanente organelor. Cu toate acestea, multi oameni cu experienta lupus si o versiune usoara a acesteia. In prezent nu exista nici un remediu cunoscut pentru lupus. Vizualizati imaginile de simptome ale lupusului si explorati zonele corpului pe care le afecteaza aici.
Principalele simptome sunt:
Simptomele lupusului variaza in functie de partile corpului afectat. Simptomele pot disparea brusc. Acestea pot fi permanente sau pot aparea ocazional. Desi nici doua cazuri de lupus nu sunt la fel, cele mai frecvente simptome si semne includ: febra, oboseala, dureri de corp, dureri articulare, eruptii cutanate, inclusiv o eruptie pe fluture pe fata, leziuni ale pielii, dificultati de respiratie, ochi uscati, dureri de cap, confuzie, pierderea memoriei. Ulterior, peste cativa ani, simptomele includ aparitia problemelor renale din pricina inflamatiei numite nefrite. Astfel, pacientul poate sa aiba tensiune arteriala ridicata, urina inchisa la culoare sau chiar sange in urina.
Cauza? O combinatie a mai multor factori
Cauza exacta a lupusului nu este pe deplin cunoscuta, insa mai multi factori contribuie la declansarea bolii: fumatul, stresul, expunerea la toxine. Inclusiv mostenirea genetica are un rol importat, considerandu-se ca exista un risc mai mare de boala in cazul celor care in familie un bolnav de lupus. Sunt insa si studii care sustin ca un nivel anormal de hormoni – de exemplu, cresterea nivelului de estrogen – poate sa fie cauza lupusului. Totodata, spun specialistii administrarea unor medicamente au fost legate de producerea unei forme de lupus – lupus eritematos indus de medicamente.
Nu exista tratament care sa vindece boala
In prezent, nu exista niciun tratament pentru lupus. Conform datelor statistice aproximativ 80 % dintre persoanele care au lupus pot avea o viata normala cu tratament. Tratamentul este alcatuit din medicamente antiinflamatoare nesteroide (AINS), corticosteroizi si medicamente imunosupresoare.