Sistemul national de verificare a medicamentelor este functional si va fi operational incepand de sambata noapte, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa, citat de Agerpres.ro, managerul Organizatiei de Serializare a Medicamentelor din Romania, Laurentiu Mihai.
Sistemul national de verificare a medicamentelor este functional si in noaptea de sambata va intra in functiune. Aceste sistem este unic in lume, atat prin complexitate si faptul ca acopera 28 de tari din Uniunea Europeana si spatiul economic european, dar este unic in primul rand prin aceea ca este finantat de producatori si gestionat de asociatii private non guvernamentale care strang actorii principali din sistemul farmaceutic: producatori, distribuitori, farmacisti. Scopul acestui sistem este intarirea securitatii lantului legal al medicamentului, astfel incat la pacienti sa ajunga medicamente sigure, nefalsificate, a declarat Laurentiu Mihai.
Acesta a mai spus, conform sursei mentionate ca medicamentele aflate deja in lantul farmaceutic vor continua sa fie vandute pana la expirarea acestora.
Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Octavian Alexandrescu a spus ca falsificarea medicamentelor reprezinta o problema majora a Uniunii Europene.
Potrivit Comisiei Europene, doar in perioada 2013-2017 au fost raportate nu mai putin de 400 de incidente de falsificare a medicamentelor. In lumina acestora, Directiva privind falsificarea medicamentelor si Regulamentul delegat al Comisiei Europene prevede un sistem de verificare de la un capat la celalalt care sta la baza prevenirii intrarii medicamentelor falsificate in sistemul legal de distributie prin introducerea unor elemente de siguranta care constau intr-un identificator unic si un dispozitiv de protectie impotriva modificarilor ilicite de ambalaj a anumitor medicamente de uz uman, pentru a permite identificarea si autentificarea acestora, a spus secretarul de stat, conform celor de la Agerpres.ro.
Potrivit acestuia, au fost elaborate in acest sens doua ordine de ministru al Sanatatii si este pregatit si un proiect de act normativ de creare a cadrului juridic sanctionator care urmeaza sa fie promovat in perioada urmatoare. De asemenea, el a mai spus că din 9 februarie vor pleca de la producatori cutiile cu medicamente serializate.
ANMD va transmite rapoartele de supraveghere a activitatii la Agentia Europeana a Medicamentului, care le va pune la dispozitia celorlalte autoritati nationale si Comisiei Europene. Procesul de implementare a Directivei europene pana la data limita de 9 februarie 2019 a fost unul de succes prin munca comuna a industriei farmaceutice si autoritatilor de profil din Romania – Ministerul Sanatatii, CNAS, si ANMDM, a afirmat presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, Marius Daniel Sisu.
Potrivit directorului executiv al Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, Dan Zaharescu, implementarea Directivei europene privind serializarea medicamentelor presupune crearea unor structuri nationale.
Am putea spune ca este un moment istoric in UE faptul ca pentru prima oara industriei sau unui sector i se incredinteaza implementarea unei directive europene. Implementarea Directivei medicamentelor falsificate presupune crearea unor structuri nationale care sunt grupate in jurul producatorilor de medicamente, care sunt actorii principali in acest moment si ei asigura finantarea acestui sistem, in cazul nostru vorbim de Asociatia Romana a Producatorilor de Medicamente si Asociatia Producatorilor de Medicamente Generice, vorbim despre structurile de distributie care sunt parte acestui proces, Asociatia Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania si Asociatia Distribuitorilor Europeni de Medicamente. (…) Din 520 de spitale, doar 23 sunt in acest moment operationale in sistem, dar si acolo lucrurile sunt in curs de ameliorare. Din randul distribuitorilor, din 270, un numar de 68 sunt operationali, iar la nivelul detinatorilor de punere pe piata din 609 un numar de 270 sunt inregistrati in sistem, a mai spus Zaharescu.