Platforma de cursuri medicale online

Nu sunteti logat

×

Logare in site

Ai uitat parola? Nu ai cont inca? Inregistreaza-te!
×

Contact

Suport tehnic 0757.048.738

    Lansare: Registru National al Cancerelor la copii

    Autor: Rusen Anca

    Registrul National al Cancerelor la Copil a fost lansat saptamana trecuta de  Societatea Romana de Onco-Hematologie Pediatrica, astfel ca pentru prima data Romania dispune de un set de date complete privind aceasta boala la copii.

    Prin Registrul National al Cancerelor la Copil nu vom cunoaste doar cati copii au nevoie anual de ingrijire pentru cancer. Vom putea afla si daca avem medici specialisti suficienti sau daca exista locuri suficiente in sectii de specialitate. Cunoasterea completa a cazuisticii din anul 2010 pana in prezent ne va permite efectuarea unei anchete de supravietuire, care sa ne ofere tabloul obiectiv al sanselor de supravietuire a copiilor tratati in Romania, in comparatie cu cei care au beneficiat de tratament in alte tari, a declarat vineri intr-o conferinta de presa medicul Monica Desiree Dragomir, presedintele Societatii Romane de Onco-Hematologie Pediatrica, citata de Agerpres.ro.

    Acesta a mai spus si ca anual aproape 400 de copii si adolescenti sunt diagnosticati cu cancer in centrele de oncologie pediatrica din Romania, iar o treime din cazurile totale inregistrate au fost in grupa de varsta 0-4 ani.

    Specialistul a spus ca mai mult de jumatate dintre copii ajung la oncologul pediatru in stadii avansate ale bolii, leucemia fiind cel mai frecvent tip de cancer intalnit la copiii si adolescentii din Romania.

    Registrul este finantat din surse non-guvernamentale

    Principalele rezultate ale analizei Registrului National al Cancerelor la Copil in Romania arata ca cele mai frecvente cancere la copii sunt leucemiile (31%) care, impreuna cu limfoamele (15%), reprezinta aproape jumatate din cazurile noi de cancer. Acestea sunt urmate de tumorile sistemului nervos – central si periferic (1 caz din 5) si de tumorile oaselor si ale partilor moi (1 caz din 6), se arata in comunicat, conform sursei citate.

    Totodata, incidenta cancerului la copil, in perioada 2010-2015, a fost, in medie, de 9,86 la 100.000 de persoane cu varste intre 0 si 19 ani, mentinandu-se relativ constanta de la un an la altul.

    Analiza cazurilor pe grupe de varsta a aratat ca procentul cazurilor la adolescenti (grupa de varsta 15-19 ani) este mult inferior fata de ponderea asteptata – doar un caz din 5, fata de unul din 3, in statisticile internationale, acest fapt indicand, cel mai probabil, preluarea acestora in sectii de adulti.

    Analiza pe sexe arata o pondere mai mare a diagnosticului de cancer la baieti fata de fete, pentru toate grupele de varsta.

    In urma analizei datelor, SROHP a conturat un set de actiuni pentru a fi implementate in perioada urmatoare: initierea unui flux de date cu celelalte registre regionale, prin intermediul Registrului Regional Nord-Vest, care sa asigure reducerea ‘pierderii de date’ referitoare la cazurile care nu sunt luate in evidenta in centrele de oncologie pediatrica din tara, efectuarea unei anchete de supravietuire pentru anii de incidenta cu raportare completa, optimizarea raportarii cazurilor de cancer la copil prin adaptarea fisei de inregistrare a cazurilor la specificul pediatric (stadiul, tratamentul si urmarirea cazului de cancer la copil).