Platforma de cursuri medicale online

Nu sunteti logat

×

Logare in site

Ai uitat parola? Nu ai cont inca? Inregistreaza-te!
×

Contact

Suport tehnic 0757.048.738

  Inovatie: migrenele sunt tratate acum fara pastile

  Autor: Rusen Anca

  Un nou dispozitiv medical reduce semnificativ intensitatea durerilor de cap pentru peste 85% din cazuri. Cefaly Dual a fost lansat in Europa in septembrie 2018 si este disponibil si in Romania. Dispozitivul este eficient in tratarea migrenei, a cefaleei de tensiune si a nevralgiei Arnold, fiind aprobat FDA (SUA) si in Comunitatea Europeana.

  Este pentru prima data cand neurologii nu prescriu medicamente pentru dureri de cap, ci un rezultat al inovatiei in tehnologie medicala.

  “Noua terapie este neinvaziva, neiradianta si foarte usor de folosit: dispozitivul se asaza pe frunte cu ajutorul unui plasture, iar in timpul folosirii, pacientul isi poate desfasura activitatile obisnuite. Aparatul are doua setari: tratament in acut (o ora) si tratament preventiv (zilnic, 20 de minute). Folosit in setarea acuta, aparatul scapa total de durere o treime dintre pacienti si reduce intensitatea durerii semnificativ pentru 8 din 10 pacienti. Atunci cand este folosit in setarea de preventie, dispozitivul poate reduce tratamentul medicamentos cu 75% si frecventa episoadelor de migrene cu peste 50%.”, a explicat Bogdan Pana, medic neurolog la Centrul Medical Emerald.

  Cine poate beneficia de aceasta terapie?

  Peste 200.000 de oameni din intreaga lume care sufera de migrene folosesc deja terapia prin TENS (stimularea electrica transcutana nervoasa).

  “Pachetele HEAD’s UP pot imbunatati calitatea vietii pacientilor si pot fi accesate in trei variante diferite, in functie de durata utilizarii: 3, 6 sau 12 luni, cu controale neurologice incluse. Costul terapiei este mai mic decat cel al medicamentelor pentru majoritatea pacientilor, de aproximativ 200 de lei pe luna, insa este nevoie de minim trei luni pentru a avea rezultate optime”, a spus medicul neurolog.

  Migrenele subdiagnosticate 

  Statisticile arata ca 12% din populatia lumii sufera de migrene, femeile fiind mult mai afectate decat barbatii. Problema este ca mai mult de jumatate dintre persoanele care se confrunta des cu migrenele nu sunt niciodata diagnosticate. Specialistii considera ca migrena este a treia boala ca prevalenta si prima cauza de dizabilitate din lume la persoanele sub 50 de ani.

  Printre factorii care pot declansa sau pot agrava migrenele se numara: alcoolul, anumite alimente (branzeturi, alimente cu monoglutamat de sodiu, cafea, ciocolata), stresul, foamea, oboseala accentuata, menstruatia, folosirea contraceptivelor orale, somnul insuficient, exercitiile fizice prea intense si schimbarile meteorologice.

  Persoanele intre 25 si 55 de ani, mai predispuse la migrene

  Adesea, migrenele debuteaza in adolescenta sau in copilarie si sunt intalnite cu frecventa maxima la persoane intre 25 si 55 de ani. Dupa varsta de 55 de ani, frecventa atacurilor scade, in special in cazul femeilor.

  Dureri de cap ar putea avea si managerii vazand care sunt costurile generate de lipsa productivitatii si a absenteismului de la locul de munca din cauza migrenelor. Companiile din intreaga lume pierd astfel zeci de milioane de dolari anual din cauza migrenelor angajatilor, efectele simtindu-se din ce in ce mai tare si asupra companiilor romanesti, neexistand in acest moment multe alternative la tratamentul medicamentos,  invaziv si costisitor pentru angajati.