Testele pentru hepatita B si C se pot face gratuit la recomandarea medicului de familie, a precizat, in cadrul unei conferinte de presa, prof. dr. Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals”, conform Agerpres. ro.
Trebuie sa facem un efort un an doi, trei astfel incat sa dam tuturor posibilitatea sa se testeze si dupa aceea evident sa le dam dreptul si accesul la terapie pacientilor cu hepatita B si C. Incepand cu aprilie anul trecut, medicul de familie are posibilitatea sa faca acest lucru gratuit pentru persoanele de pe lista”, a spus, conform Agerpres.ro, Streinu Cercel in urma intalnirii de lucru a reprezentantilor Societatii Europene Clinice de SIDA (European AIDS Clinical Society), care a avut ca tema „Standardul EACS de ingrijire a infectiei cu HIV si a coinfectiilor in Europa.
Mesajul transmis de medic celor care au avut contacte sexuale neprotejate a fost sa se testeze.
Daca nu va puteti testa prin medicul de familie, scoateti 17 sau 20 de lei si testati-va! Testarea este anonima, dar in momentul in care afla (ca are boala – n.r.), are posibilitatea sa intre pe scheme terapeutice, sa stabilizeze infectia si sa duca o viata normala si sa nu transmita la altii. Daca pentru HIV exista o specificatie clara in legislatie: daca transmit in mod constient virusul unei alte persoane fara sa informeze persoana respectiva, sunt pasibili cu inchisoarea pana la zece ani, pentru virusul hepatitic C si virusul hepatitic B, aceasta problema nu exista. Dar e o problema pentru ei: nu se testeaza, dezvolta hepatita cronica, ciroza hepatica, hepato carcinom, a spus medicul.
Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, prezenta la eveniment, a spus ca in prezent autoritatile nu pot face o campanie concreta in zonele rurale pentru a-i depista pe cei care ar putea avea aceste boli.
Dar pornind de la ideea noastra cu campania door-to-door privind vaccinarea, poate ca ar trebui sa extindem acest lucru si pentru alte patologii, a mentionat ministrul.
Presedintele European AIDS Clinical Society, Jurgen Rockstroh, a atras atentia ca diagnosticarea tardiva a infectiei cu HIV este cea mai mare problema in toate tarile europene, inclusiv in cele vestice, Germania este afectata si ea de aceasta prezentare tardiva si asta inseamna ca pacientii sunt diagnosticati cand sunt deja bolnavi.
Este o oportunitate pierduta de tratament pentru indivizi, timp in care exista posibilitatea de a transmite infectia si altora. Cred ca cea mai mare provocare este cum sa facem ca aceste persoane sa fie testate mai devreme, cum sa facem ca oamenii sa aiba acces la terapii mai usor, cum putem extinde testarea in serviciile comunitare si cum putem sa facem ca oamenii sa vina voluntar sa se trateze, a subliniat Jurgen Rockstroh, conform sursei citate.
La randul sau, Anastasia Pharris, expert in HIV de la Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor, a aratat ca, potrivit datelor din 2017 pentru vestul, centrul si estul Europei, au fost aproape 160.000 de oameni diagnosticati cu HIV, jumatate dintre ei au fost diagnosticati tarziu.