Platforma de cursuri medicale online

Nu sunteti logat

×

Logare in site

Ai uitat parola? Nu ai cont inca? Inregistreaza-te!
×

Contact

Suport tehnic 0757.048.738

    Cum prevenim si amelioram acneea

    Autor: Rusen Anca

    Acneea, o afectiune cutanata frecventa si stanjenitoare indiferent de varsta, care poate sa apara la orice varsta si care afecteaza orice parte a corpului care prezinta glande secretoare de sebum si foliculi de par, inclusiv spatele, pieptul si umerii.

    Laurentiu Vladau, medic specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, spune ca, principalii factori care predispun la aparitia acestei probleme sunt cei hormonali si genetici. Insa vestea buna este ca exista anumite metode care pot duce la ameliorarea simptomatologiei.

    Motivele pentru acneea isi face aparitia pe spate sau piept sunt similare cu cele pentru care aceasta afectiune afecteaza oricare alta parte a corpului.

    Un prim factor il reprezinta productia de sebum in exces – sebumul fiind uleiul natural produs de glandele sebacee. Un al doilea factor il reprezinta celulele moarte ale pielii, care se amesteca cu sebumul si se acumuleaza in pori; pielea de pe spate fiind extrem de groasa, potentialul de blocare a porilor este foarte mare. Un al treilea factor il reprezinta bacteriile: acumularea de sebum si celulele moarte ale pielii in pori creeaza un mediu ideal pentru dezvoltarea unor bacterii cauzatoare de acnee, ne-a explicat medicul dermatolog.

    Iata care sunt principalele metode de preventie ale acneei:

    Produsele de ingrijire potrivite

    Primul pas in prevenirea aparitiei cosurilor este limitarea utilizarii produselor de ingrijire a pielii pe baza de ulei.

    Este recomandata evitarea de produse cosmetice si de ingrijire pe baza de uleiuri, deoarece acestea pot duce la aparitia acneei. Sunt indicate, in schimb, cele etichetate ca fiind non-comedogenice, ceea ce inseamna ca nu favorizeaza aparitia de puncte negre, a mai spus medicul.

    Acesta a mai spus si ca inclusiv produsele de ingrijire a parului pot contribui la aparitia cosurilor, daca sunt lasate in contact cu pielea din partea superioara a spatelui pentru perioade lungi de timp.

    Transpiratia

    Atunci cand transpiram ca urmare a exercitiilor fizice sau a unui efort intens, transpiratia se amesteca cu sebumul si celulele moarte de la suprafata pielii. Este recomandat un dus imediat dupa, pentru a clati transpiratia si toxinele de pe piele, evitand astfel iritarea si inflamarea porilor.

    Materialele care vin in contact cu pielea

    Imbracamintea din material care nu permite pielii sa respire poate fi un alt factor iritant care favorizeaza aparitia acneei pe spate, piept sau umeri.

    Sunt recomandate obiecte vestimentare din materiale care permit pielii sa respire, ideal bumbac si imbracaminte lejera, eventual tricouri schimbate frecvent pe parcursul zilei, spalarea la temperatura ridicata a tricourilor si prosoapelor, insotite, bineinteles, de o igiena stricta, a mai completat medicul dermatolog.

    Mai mult, se pare ca asternuturile, fetele de perne si alte materiale care intra in permanenta in contact cu pielea pot absorbi uleiurile si bacteriile de pe piele in timp.

    Acest context reprezinta un mediu propice de reproducere pentru bacterii. Este recomandat sa schimbam lenjeria de pat in mod regulat, cel putin o data pe saptamana, pentru a reduce riscul de aparitie al acneei corporale pe spate si pe piept, a explicat doctorul.

    In cazul in care “acneea” la nivelul spatelui nu este insotita si de leziuni la nivelul fetei si decolteului, la adulti care nu au suferit in precedent sau in adolescenta de acnee, de cele mai multe ori problema este, de fapt, foliculita. Aceasta se prezinta sub forma unor “pustule” si cosuri inflamate, si mai putin puncte negre si apare frecvent la persoane care poarta imbracaminte stramta, sintetica, care transpira, sportivi care se antreneaza frecvent, persoane supraponderale, diabetici sau in cazul in care persoana este purtator de stafilococ auriu. Tratamentul se bazeaza pe masuri generale si medicale.

    In situatia in care se respecta toate aceste reguli de igiena si de preventie la domiciliu si totusi acneea de pe spate, piept sau brate persista, sau daca  afectiunea se prezinta sub forma chisturi, noduli, cu pigmentare post-inflamatorie sau cicatrici, este recomandata o vizita la medicul dermatologul, pentru a discuta despre variantele de tratament prin care problema poate fi indepartata definitiv.