Platforma de cursuri medicale online

Nu sunteti logat

×

Logare in site

Ai uitat parola? Nu ai cont inca? Inregistreaza-te!
×

Contact

Suport tehnic 0757.048.738

  Cezar Irimia:”Din 1120 de femeie consultate, exista 3 suspiciuni de cancer mamar”

  Autor: Rusen Anca

  Campania de investigatii medicale gratuite “Nu am facut destul!” initiata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer a ajuns anul acesta la a cincea editie.

  Inceputa ca un proiect de investigatii gratuite pentru cancerul mamar, in scopul de a oferi un argument in plus Ministerului Sanatatii pentru implementarea unui program national de screening pentru cancerul de san, campania a devenit tot mai complexa de la an la an in timp ce investigatiile oferite sunt tot mai diverse. Astfel, in perioada 13 octombrie – 25 noiembrie, 1218 oameni din 12 sate din cinci judete din Ardeal (Cluj, Sibiu, Bistrita Nasaud, Alba) au beneficiat de urmatoarele investigatii gratuite: tensiune, puls, glicemie, indice de masa corporala, ecografie mamara, spirometrie, dermatoscopie, masurarea varstei arterelor, EKG.

  Examinarile au fost facute cu ajutorul unor medici specialisti, al unor medici rezidenti, al unor farmacisti si al studentilor din Organizatia Studentilor Medicinisti Cluj.

  Rezultatele campaniei sunt urmatoarele:

  Avem aproape 10.000 cazuri noi de cancer de san in fiecare an si putin mai mult de 10.000.000 de femei in Romania. Asta inseamna ca o femeie din 1000 va fi diagnosticata cu cancer de san anul asta. Noi am consultat 1.120 de femei si dupa mamografii, ecografii, biopsii si operatii avem trei suspiciuni de cancer. Si daca ar fi doar campania de educare pe care am desfasurat-o in satele acestea, faptul ca 1.120 de femei, care cel mai probabil nu s-ar fi dus la ginecolog pentru o ecografie mamara, s-au gandit la cancerul de san, la importanta autopalparii, a controalelor anuale regulate si poate au mai vorbit cu inca o mie de femei despre asta, si tot mi se pare o campanie reusita, a spus Cezar Irimia, presedintele FABC.