Cancerul colorectal, cunoscut si ca cancer intestinal, cancer de colon sau cancer rectal, este boala care afecteaza colonul si rectul. Este a doua cauza principala de deces la femei, iar a treia pentru barbati, „numarul cazurilor descoperite anual ajungând la 4.496 respectiv 5.760”, potrivit Centrului oncologic.ro.
Cu toate acestea, datorita progreselor in tehnicile de screening si imbunatatirea tratamentelor, rata mortalitatii cauzata de cancerul colorectal a scazut. Doctorul Alexis Freitas, medic specializat in chirurgie abdominala si rectala, la Wiener PrivatKlinik, ne-a spus care sunt factorii de risc, simptomele si metodele de tratare a cancerului colorectal.
Care sunt factorii de risc pentru cancerul colorectal?
Se pare ca principalii factori de risc pentru dezvoltarea cancerului colorectal sunt sedentarismul, supraponderalitatea, fumatul, alimentatia scazuta in fibre, alcoolul, carnea rosie, consumul scazut de fructe si legume, factorii genetici.
Care sunt simptomele cancerului colorectal?
Semnele date de cancerul colorectal pot fi confundate cu ale altei afectiuni. De ce spun asta? Ei bine, cele doua simptome care dau de gol acest tip de cancer sunt prezenta sangelui in scaun si durerea abdominala, care apar in stadiile avansate. Asa cum spuneam mai devreme, aceste semne pot fi inselatoare. Insa, oricine se confrunta cu ele, trebuie sa mearga la un control medical. Nu trebuie trecuta cu vederea nici durerea abdominala, indiferent daca este o durere usoara sau greu de suportat. Ea poate ascunde grave probleme de sanatate.
In ce etapa este depistat cancerul colorectal cel mai frecvent?
Depinde foarte mult de tara si daca au fost facute analize de prevenire (colonoscopie), in cel mai bun caz. Cancerul colorectal este depistat cel mai frecvent in stadiu incipient, pana la carcinom cu metastaze.
Care sunt analizele medicale necesare pentru depistarea cancerului colorectal?
Inainte de a pune diagnosticul de cancer colorectal, noi recomandata ca analize principale colonoscopia, CT/RMN (daca colonoscopia nu este posibila), teste histopatologice, teste de sânge si de scaun. Acestea sunt principalele analize care pot constata prezenta cancerului colorectal.
Cum poate fi redus riscul de cancer colorectal?
Singura modalitate prin care poate fi redus sau prevenit riscul de cancer colorectal este controlul anual. Dupa 50 de ani este recomandata colonoscopia, la fiecare 5 ani, in functie de factorii de risc.
Care este cel mai bun tratament pentru acest tip de cancer?
La fel ca in cazul altor tipuri de cancer, sunt tratamente care pot trata sau mentine sub control boala. Printre cele mai frecvente se numara: polipectomia endoscopica in stadii foarte timpurii; chirurgia (chirurgie laparoscopica cu incidenta unica, chirurgie laparoscopica, chirurgie conventionala); radioterapia si chimioterapia.
Ele sunt recomandate pacientilor in functie de cat de avansat este cancerul colorectal.
Cancerul colorectal este o forma de cancer grava si frecventa, iar simptomele ei nu trebuie trecute cu vederea. Programeaza-te imediat la un control medical daca nu te simti bine.