Aproximativ 20.000 de persoane vor beneficia de screening al tuberculozei cu ajutorul unei unitati medicale mobile, in cadrul campaniei de depistare activa a acestei maladii, parte a proiectului E-DETECT TB.
„Campania de screening activ urmeaza sa acopere aproximativ 20.000 de persoane din categoriile de risc, cu posibilitatea de extindere pana la 25.000 de beneficiari. Examinarile vor fi realizate cu ajutorul unei unitati medicale mobile, dotate cu echipament imagistic si de diagnostic molecular, de catre specialisti din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, cu sprijinul Programului national de prevenire, supraveghere si control al tuberculozei din Romania”, a declarat in cadrul unei conferinte de presa, dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” si vicepresedinte al Comisiei de pneumologie a Ministerului Sanatatii.
Aceasta a mai spus ca scopul caravanei E-DETECT TB este de a asigura depistarea activa si precoce a tuberculozei. Concret, campania doreste sa realizeze depistarea bolii in grupurile de populatie vulnerabila (persoane fara adapost, utilizatori de droguri sau cei care au accesul diminuat la serviciile medicale).
Prima campanie activa de depistare a tuberculozei
„Practic, astazi demaram prima campanie de diagnosticare activa a tuberculozei realizata in Romania. Problematica TB este una complexa, care priveste personalul medical implicat, persoanele afectate, autoritatile, dar si comunitatea in ansamblul ei, deoarece vorbim despre o afectiune cu un puternic impact in sanatatea publica. Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” este implicat cu responsabilitate in derularea strategiilor si politicilor de sanatate, realizate de catre Ministerul Sanatatii sau aliniate initiativelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, ale ONU sau ale altor organisme nationale sau internationale in privinta problematicii TB, deoarece dispunem de o resursa umana bine pregatita in managementul pacientului cu tuberculoza si tuberculoza multidrog-rezistenta”, a mai spus medicul.
Vor fi efectuate examene radiologice si examene de sputa
Investigatiile se vor face intr-o unitate medicala mobila. Atunci cand intra in mini cabinetul mobil, persoana in cauza va completa un chestionar si vor fi inregistrate datele medicale si socio-demografice. Apoi, se trece la efectuarea unei radiografii pulmonare, care este transmisa printr-un sistem de telemedicina catre Institutul „Marius Nasta”, unde un specialist pneumolog din cadrul proiectului va analiza rezultatul imagistic. In paralel se va face o alta interpretare, de catre un medic din partea partenerului olandez – KNCV Tuberculosis Foundation.
Pentru examenul de sputa, unitatea medicala mobila este dotata cu un sistem de diagnostic automatizat avansat, care poate identifica ADN-ul complexului Mycobacterium tuberculosis (MTB) si rezistenta la unul dintre antibioticele utilizate in tratamentul TB.
Pacientii depistati cu TB vor intra ulterior intr-un program de tratament complet si de monitorizare (inclusiv prin interventii de crestere a aderentei la tratament), conform recomandarilor nationale referitoare la controlul tuberculozei.
In Romania, E-DETECT TB este implementat de o echipa de specialisti ai Institutului „Marius Nasta”, cu sprijinul Programului national de prevenire, supraveghere si control al tuberculozei. Valoarea totala a proiectului, in Romania este de 970. 449 de euro si este cofinantat de Ministerul Sanatatii, care a alocat 612.069 de euro.
Proiectul E-DETECT TB este desfasurat in tari precum Bulgaria, Italia, Marea Britanie, Olanda, Romania, Suedia si include mai multe componente: diagnosticarea activa (Romania, Bulgaria), detectarea, prevenirea si tratamentul TB in randul migrantilor (Italia), respectiv realizarea unui registru cu evidenta cazurilor de tuberculoza latenta si activa in Europa (Marea Britanie, Olanda, Suedia). Programul este cofinantat de Comisia Europeana, prin Agentia Executiva pentru Consumatori, Sanatate, Agricultura si Alimente.