Carbohidratii, proteinele, grasimile sunt surse de calorii in alimentatia noastra. In functie de modul in care ne echilibram caloriile reusim sa ne mentinem sau nu greutatea. De aceea, este indicat sa stii cat mai multe lucruri despre carbohidrati.
Produsele alimentare contin trei tipuri de carbohidrati: zahar, amidon si fibra. Tipul de carbohidrati pe care il consumi poate face diferenta – alimentele care contin cantitati mari de zaharuri simple, in special fructoza, ridica nivelul trigliceridelor. Trigliceridele sau grasimile din sange reprezinta un barometru important al sanatatii metabolice, iar nivelurile ridicate pot fi asociate cu boli cardiace coronariene, diabet si ficat gras.
Medicii spun ca, de exemplu, carbohidratii simpli sunt digerati imediat si acestia dau organismului energie. Asa se explica de ce dupa ce mananci un desert esti foarte energic. Este bine sa retii ca zaharurile rafinate dau calorii insa ele nu contin vitamine, minerale, fibre si este foarte posibil sa te ingrasi daca le consumi regulat. Poti insa sa mananci fructe care contin in mod natural zahar si in concluzie, ele iti dau si vitamine si minerale, adica exact ce are corpul tau nevoie.
Atunci cand consumi carbohidrați, corpul tau ii descompune in zaharuri simple, care sunt absorbite in sange. Odata cu cresterea nivelul de zahar din organism, pancreasul elibereaza un hormon numit insulina. Insulina este necesara pentru a transporta zaharul din sange in celule, unde zaharul poate fi folosit ca sursa de energie.
Insa carbohidratii complexi iti ofera energie pentru o perioada mai mare de timp. De aceea, de exemplu, daca mananci la micul dejun cereale cu lapte te vei simti bine si vei avea energie pentru mai mult timp, decat daca mananci ceva dulce si atat.
Trebuie spus si ca anumiti carbohidrati care se regasesc in unele alimente determina cresterea nivelului de zahar din sange mai repede decat altele. Daca esti sanatos, carbohidratii se transforma in glucoza pe care organismul o foloseste pentru energie. Insa daca nivelul glicemiei creste sau din contra scade, atunci acesta poate sa fie un semn de alarma ca organismul tau are probleme in producerea de insulina si ulterior se va instala diabetul zaharat.
In concluzie, specialistii recomanda sa limitezi alimentele bogate in zaharuri prelucrate si rafinate simple care nu ti dau decat calorii. Obtine carbohidrati complexi si nutrienti sanatosi prin consumul de fructe si legume.