Platforma de cursuri medicale online

Nu sunteti logat

×

Logare in site

Ai uitat parola? Nu ai cont inca? Inregistreaza-te!
×

Contact

Suport tehnic 0757.048.738

  Afectiuni care duc la aparitia infertilitatii

  Autor: Rusen Anca

  Infertilitatea este definita ca incercarea de a ramane gravida (cu relatii sexuale frecvente) timp de cel putin un an, fara a avea, insa, succes. Infertilitatea feminina, infertilitatea masculina sau o combinatie a celor doua afecteaza milioane de cupluri din intreaga lume. Se estimeaza ca intre 10 si 18% dintre cupluri au probleme in a concepe cu usurinta un copil.

  Dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital, ne-a spus care sunt cele mai des intalnite afectiuni care duc la infertilitatea feminina.

  Infertilitatea rezultata ca urmare a factorilor feminini este prezenta in aproximativ o treime din cazuri, iar din factori masculini, tot o treime din cazuri. Cauza este fie necunoscuta, fie o combinatie de factori masculini si feminini in celelalte cazuri.

  Iata ce afectiuni conduc in timp la aparitia infertilitatii:

  1. Tulburarile ovulatiei

  Ovulatia rara sau deloc este cauza infertilitatii la aproximativ 1 din 4 cupluri infertile. Problemele legate de reglarea hormonilor de reproducere de catre hipotalamus sau probleme la nivelul ovarelor pot provoca tulburari de ovulatie, a explicat medicul.

  1. Probleme ale trompelor uterine

  Trompele uterine anormale sau blocate impiedica spermatozoizii sa ajunga la ovul sau blocheaza trecerea oului fertilizat catre uter.

  Boala inflamatorie pelvina, o infectie a uterului si a trompelor uterine cauzata de chlamydia, gonoree sau alte infectii cu transmitere sexuala este o cauza binecunoscuta a infertilitatii feminine; chirurgia anterioara in abdomen sau pelvis, incluzand aici operatia de sarcina ectopica, in care un ovul fertilizat se implanteaza si se dezvolta intr-o trompa uterina in loc de uter este, de asemenea, un motiv al infertilitatii. Toate aceste probleme sunt strict legate de afectarea trompelor uterine iar tratamentul, de obicei chirurgical, trebuie decis de catre medicul care urmareste pacienta, a specificat medicul specialist.

  1. Endometrioza

  Endometrioza apare atunci cand tesutul care creste normal in uter, creste in alte locuri. Aceasta crestere anormala a tesutului endometrial – si indepartarea chirurgicala a acestuia – poate provoca cicatrizari, care pot bloca trompele uterine sau pot afecta vascularizatia si implicit functia normala a ovarului.

  Endometrioza poate afecta, de asemenea, peretele uterului, perturband implantarea ovulului fertilizat. Afectiunea pare sa afecteze fertilitatea si in moduri mai putin directe, inca incomplet elucidate, fiind una dintre cele mai importante cauze de sterilitate.

  1. Afectiuni uterine sau de col uterin

  Mai multe cauze uterine sau cervicale pot afecta fertilitatea prin impiedicarea implantarii sau cresterea probabilitatii unui avort spontan:

  1. Infectiile aparatului genital.

  Infectiile aparatului genital precum boala inflamatorie pelvina sau endocervicitele pot afecta semnificativ fertilitatea unei femei. Boala inflamatorie pelvina cronica poate fi complet asimptomatica, dar se poate manifesta si prin dureri in zona pelviana ori in timpul contactelor sexuale. Netratata, aceasta afecteaza uterul, trompele (obstructie tubara), ovarele, facand imposibila aparitia unei sarcini.

  Endocervicetele sunt acele infectii ale colului uterin determinate de germenii cu transmitere sexuala, cum sunt Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma. Acestea duc mai tarziu la o inflamatie a trompelor, din cauza blocajului, a cicatricelor sau a leziunilor produse de aceste boli la nivelul uneia sau ambelor trompe uterine. Infertilitatea este determinata de faptul ca, prin lezarea trompelor, ovulul nu poate cobori catre uter si nici spermatozoidul nu poate ajunge la ovul pentru a realiza fecundatia. Infectiile sexuale care duc la boala inflamatorie pelviana pot fi identificate, in cazul femeilor, prin examen ginecologic de rutina, dar si prin prelevarea de secretie cervicala.

  Iata cand trebuie sa consulti un doctor: