Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), hepatitele virale B si C reprezinta provocari majore, afectand 325 de milioane de oameni. Aceste afectiuni genereaza cancer hepatic si provoaca anual 1,34 milioane de decese deoarece cel putin 60% din cazurile de cancer hepatic au la baza testarea tarzie, respectiv accesul la tratament pentru hepatitele B si C in stadii avansate ale bolii.
Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO) a analizat comportamentul romanilor cu privire la afectiunile hepatice in cadrul unui sondaj de opinie cu reprezentativitate nationala realizat de CURS in perioada octombrie-noiembrie 2018.
Conform datelor, aproximativ 70% dintre persoanele chestionate au raspuns ca nu s-au testat niciodata pentru a depista daca sunt infectate cu virusul hepatitic C. Doar un procent de 6% sustine ca a facut un astfel de test in ultimul an. Acest lucru in ciuda faptului ca peste 90% dintre romani sunt constienti de gravitatea hepatitei C.
“Sanatatea este o responsabilitate in sine. Trebuie sa fim mai orientati catre preventie si sa ne testam pentru a ne asigura ca nu suntem purtatori ai unor virusuri de boli infectioase. In ceea ce priveste hepatitele, incepand din acest an, pentru persoanele asigurate, testarea se poate face gratuit, prin intermediul medicilor de familie. In plus, pentru hepatita C, exista programul interferon free care poate fi accesat de catre cei diagnosticati, incepand cu gradul unu de fibroza,” a declarat Marinela Debu, presedinte APAH-RO, conform unui comunicat de presa transmis de asociatie.
Mai mult, programul fara interferon pentru pacientii care sufera de hepatita C, desfasurat de Ministerul Sanatatii prin CNAS, a intrat deja in cel de-al treilea an, dar 72% din populatia Romaniei nu stie ca exista aceasta posibilitate de tratament. In aceste conditii, 57% dintre cei diagnosticati cu hepatita C au urmat acest tip de tratament, fara interferon, si 36% varianta cu interferon, restul de 7% spun ca nu au urmat niciun tratament.
O lipsa a informarii demonstreaza si faptul ca mai mult de jumatate dintre respondenti nu cunoaste faptul ca, de anul acesta, fiecare persoana asigurata are dreptul sa se testeze gratuit (analiza markerilor virali pentru hepatitele B si C) cu trimitere de la medicul de familie.
“In Romania, aproximativ 600.000 de romani traiesc cu hepatita cronica C, iar aproximativ 800.000 au hepatita cronica B. Pentru a ne alinia obiectivului OMS de eliminare a hepatitelor virale pana in 2030, trebuie sa parcurgem etape importante precum preventia si diagnosticarea. Controalele medicale nu trebuie sa fie privite drept o ultima solutie atunci cand ne simtim rau, ci trebuie sa devina o rutina anuala pentru a preveni complicatiile care ne pot afecta viata pe termen mediu si lung,” a precizat Marinela Debu, presedinte APAH-RO.
Majoritatea romanilor nominalizeaza cancerul si ciroza ca si complicatii generate de afectiunile hepatice, dar, din pacate, 44% dintre persoanele care au raspuns in cadrul sondajului declara ca nu stiu cum poate fi prevenita aparitia unei boli hepatice. De semnalat ca, pe subiectul privind informarea, bucurestenii stau cel mai bine, 80% din populatie avand cunostinte privind metodele de preventie.
Lipsa informatiilor genereaza si modificarea comportamentului, iar un sfert dintre romani recunoaste ca si-ar schimba atitudinea daca ar afla ca o persoana apropiata are hepatita si ar interactiona mai putin cu aceasta. De altfel, dintre pacientii cu hepatita, o treime marturiseste ca a intampinat probleme la locul de munca.
APAH-RO trage un semnal de alarma si incurajeaza romanii sa mearga la medicul de familie si sa ceara trimitere pentru analiza markerilor virali. Hepatitele reprezinta boli infectioase, de cele mai multe ori asimptomatice, fapt care genereaza pericole majore intrucat cei afectati pot transmite virusul in orice moment. In acelasi timp, doar prin implementarea conceptului “test&treat” se vor vedea rezultate in cea mai scurta perioada, atat din punct de vedere medical, dar si financiar. Un pacient depistat este nevoie sa primeasca automat tratamentul necesar, altfel continua sa ramana un factor de risc pentru intreaga societate.
Din septembrie 2018 pacientii cu gradul unu de fibroza au acces la tratament
Persoanele diagnosticate cu hepatita C trebuie sa stie ca, din septembrie anul acesta, a intrat in vigoare un nou contract cost-volum-rezultat pentru programul cu interferon free si, potrivit noilor prevederi, pacientii incepand cu gradul unu de fibroza au acces la tratament. In plus, medicii au la dispozitie, in sistem de decontare, toate terapiile inovatoare existente pe piata din Romania pentru ca tratamentul fiecarui bolnav sa fie cat mai personalizat.
Testarea si tratarea trebuie sa fie obiectivele Romaniei pentru eliminarea hepatitelor. In acest sens APAH-RO va continua si va intensifica numarul campaniilor de testare in perioada urmatoare. In acest an, asociatia a testat peste 1.000 de persoane, in special din cadrul populatiei defavorizate din toata tara.