Platforma de cursuri medicale online

Nu sunteti logat

×

Logare in site

Ai uitat parola? Nu ai cont inca? Inregistreaza-te!
×

Contact

Suport tehnic 0757.048.738

  140 de romani mor in fiecare zi de cancer

  Autor: Rusen Anca

  140 de romani mor in fiecare zi de cancer, din cauza diagnosticarii in stadii avansate ale bolii. Lipsa programelor de screening si informare sunt cauzele principale ale depistarii tardive a cancerului.

  Pentru ca lucrurile sa se schimbe, pe 4 februarie de Ziua Mondiala de lupta impotriva cancerului, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania trage inca o data un semnal de alarma in randul autoritatilor pentru rezolvarea multiplelor probleme din sfera oncologiei si necesitatea unui Plan National de Oncologie.

  Din cauza deficientelor sistemului de sanatate, in Romania, cancerul a ajuns sa aiba cea mai mare rata a mortalitatii din tarile UE, avertizeaza Colegiul Medicilor din Romania. Numarul insuficient de medici, subfinantarea programului de oncologie, politicile neinspirate din domeniul sanitar sunt doar cativa dintre factorii care contribuie la aceasta concluzie.

  Pentru ca in oncologie nu avem nimic clar reglementat, nici macar un program de chimioterapie este necesar un plan national de oncologie care sa cuprinda real tot ceea ce trebuie sa se intample de la preventie pana la ingrijirea paliativa. Elementele de baza pe care orice plan pentru cancer ar trebui sa le aiba sunt: existenta programelor de screening, accesul la investigatii, terapii inovatoare si testari genetice care ar conduce la tratamente personalizate, accesul la studii clinice care lipsesc in Romania si dezvoltarea paliatiei, atat de necesara pacientilor. De asemenea, se impune imperativ Registrul National de Oncologie ca parte componenta a Planului National de Oncologie. Realizarea unui plan national de cancer complet si coerent, corect finantat, va avea ca rezultat identificarea bolii in stadii incipiente, curabile, a spus Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC).

  Statistici in Romania: 83.461 cazuri noi de cancer in 2018

  In Romania, conform ultimelor date Globocan 2018, in anul 2018 numarul cazurilor nou depistate s-a ridicat la 83.461, in conditiile in care 50.902 romani isi pierd viata din cauza cancerului. Sunt cifre alarmante si multe dintre ele pot fi considerate decese evitabile, daca ar exista o strategie corespunzatoare pentru combaterea acestei afectiuni. Datele au fost sondate din centrele de oncologie din Cluj si Timisoara. Ingrijorator este si faptul ca Romania nu detine un Registru National de Cancer si prin urmare se estimeaza ca numarul total ar fi mult mai mare.

  Decesele prin cancer s-au dublat in Romania din 2009 pana anul trecut

  Ca urmare a raportului Jurnalului European de Oncologie, publicat in 2013, numarul deceselor provocate de cancer in Romania s-a dublat din 2009 pana in 2018.

  Datele statistice noi, publicate de Globocan in anul 2018 si folosind pentru Romania datele Registrului Regional din Cluj-Napoca si pe cele ale Registrului Regional Timisoara extrapolate la cele ale tarilor vecine, arata ca in Romania pentru o populatie de 19.580.628 de locuitori au fost inregistrate 83.461 de cazuri noi de cancer, 50.902 decese prin cancer si o prevalenta la 5 ani a cazurilor de cancer de 202.230 de pacienti cu cancer. In ceea ce priveste incidenta pentru ambele sexe, pe primul loc se afla cancerul pulmonar, urmat de cancerul mamar, de prostata, de vezica urinara si cel gastric. Daca ne referim la incidenta pe sexe, pe primul loc pentru sexul masculin se afla cancerul pulmonar, urmat de cel de prostata, vezica urinara, stomac si hepatic, iar pentru femei cancerul mamar, de col uterin, pulmonar, de corp uterin (endometrial) si ovarian.

  Toate aceste date atesta nevoia acuta de masuri preventive care sa porneasca de la primul nivel de preventie pana la preventia tertiara. Intarirea masurilor de preventie ar putea duce la scaderea mortalitatii si a costurilor in tratamentul cancerului. Este adevarat ca numarul medicilor oncologi in Romania a crescut, la fel ca si modalitatile terapeutice moderne, dar ele sunt inca insuficient repartizate la nivelul tarii ca sa putem discuta de tratament uniform in toata tara. Cresterea nivelului de educatie al populatiei ar permite obtinerea unor rezultate mai bune in depistarea precoce, dar si in scaderea costurilor referitoare la tratament. In ultimii ani a crescut accesul pacientilor la terapiile noi, moderne prin rambursarea acestora. Cresterea eforturilor intregii societati privind abordarea cancerului vor permite scaderea mortalitatii prin cancer si cresterea ratei de curabilitate, a spus si prof. dr. Dana-Lucia Stanculeanu, medic primar oncologie medicala si Presedintele Societatii Nationale de Oncologie Medicala din Romania (SNOMR).